Het oogstseizoen is aangebroken! Tot halverwege oktober kun je naar hartenlust jouw geliefde wietplantjes knippen, maar wat doe je nu met de wiet die je overhoudt? Of wanneer je de wiet niet wilt vapen of roken? Heel simpel: ga ermee bakken. Ongeacht wat voor soort wiet jij in huis hebt; met alles valt te bakken. Wat dacht je van een heerlijke spacecake of smeuïge wietboter? Super simpel en met weinig ingrediënten. Wij zetten onze top 5 wiet recepten voor het oogstseizoen voor je op een rij. Enjoy!

Let op: wanneer je wiet eet heeft dit ongeveer 30 - 60 minuten nodig voordat je er iets van merkt. Eet daarom nooit te snel en teveel achter elkaar. Wacht geruime tijd voordat je meer neemt.

1. Smeuïge Wietboter (2 Ingrediënten!)

Boter gebruik je in vele gerechten. Je kunt er mee bakken of braden. Wanneer je wietboter gebruikt, sla je twee vliegen in één klap. Je geeft elk gerecht een nieuwe dimensie en het is te gebruiken in oneindig veel gerechten. En als kers op de taart: deze wietboter is ook vegan te maken met margarine.

wietboter

De ingrediënten voor wietboter: wiet en boter.

Benodigdheden

Ingrediënten:

  • 500 gram boter *
  • Ongeveer 15 tot 20 gram wiet (afhankelijk van hoe sterk je jouw wietboter wilt hebben)

* Voor een vegan-versie gebruik 100% plantaardige margarine.

Keukenbenodigdheden:

  • Steelpan met deksel
  • Zeef
  • Bakje waar je de wietboter in kan bewaren

Hoe Maak je Wietboter?

  1. Vermaal jouw wiet fijn. Hoe fijner, hoe beter.
  2. Doe de wiet en boter in een steelpan en breng dit zachtjes(!) aan de kook.
  3. Wanneer het kookt, laat het ongeveer drie uur doorsudderen totdat het mengsel groen ziet van de wiet. Blijf tussendoor goed roeren, zodat het niet verbrandt.
  4. Laat het mengsel een beetje afkoelen en giet het daarna door een zeef. Hierdoor verwijder je het resterend plantmateriaal.
  5. Giet het mengsel in een bakje waar je het later ook makkelijk uit kan schrapen of scheppen.
  6. Zet jouw wietboter in de koelkast en laat de wietboter minimaal acht uur opstijven.

Tip: gebruik een steelpan met een deksel om de boter en wiet te laten sudderen. Zo voorkom je knoeien, spetters en brandwonden als de boter gaat spetteren.

2. Spacecake - Eindeloze Mogelijkheden!

Spacecake! Als één recept bekend is, is het wel spacecake. Waarom? Het is makkelijk te maken en je kan er oneindig mee variëren. Gooi wat vlokken door het beslag, een banaan, noten, witte chocola, bitterkoekjes of stroopwafels en voilà een nieuwe variant op de spacecake. De mogelijkheden zijn eindeloos! Ga lekker experimenteren en ontdek wat jij lekker vindt (of niet).

spacecake

Maak spacecake écht bijzonder door extra dingen toe te voegen. Doe dit in stap 5.

Benodigdheden (12 stukken)

Ingrediënten:

  • 225 gram (wiet)boter (zie ook recept 1. smeuïge wietboter hierboven)
  • 8 gram wiet (dit kun je verhogen, wanneer je dit te weinig vindt)
  • 225 gram bloem (of speltmeel)
  • 160 milliliter (plantaardige) melk
  • 2 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0,5 theelepel zout.

Keukenbenodigdheden:

  • Bakvorm naar keuze
  • Oven
  • Mengkom
  • Garde of mixer

Hoe Maak je Spacecake?

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Smelt de (wiet)boter in een pannetje of magnetron.
  3. Vermaal ondertussen jouw wiet. Hoe fijner, hoe beter. Anders krijg je klonten in jouw beslag.
  4. Klop in een mengkom de wiet, gesmolten boter, eieren, bakpoeder, zout en bloem met een garde of mixer tot een glad mengsel.
  5. Voeg eventueel nog wat extra’s toe aan de spacecake. Mogelijkheden: vlokken, hagelslag, chocola, stoopwafels, bitterkoekjes, rozijnen of noten. Net waar je zin in hebt!
  6. Vet de bakvorm in met (wiet)boter of bekleed hem met bakpapier.
  7. Giet het beslag in de bakvorm en zet het voor ongeveer 30 minuten in de oven. Prik er met een saté prikker in om te zien of de spacecake ook van binnen gaar is.
  8. Laat de spacecake goed afkoelen voordat je hem opeet. Eetsmakelijk!

3. Speciale Space Brownies (4 Ingrediënten!)

Een heerlijke brownie, daar zeg je geen nee tegen. En tegen deze ‘speciale space brownies’ al helemaal niet. Heerlijk als dessert of gewoon zomaar tussendoor. Daarbij heb je voor dit recept maar vier ingrediënten nodig!

spacebrownie

Jouw space brownie nog lekkerder maken? Giet er wat (warme) chocoladesaus overheen wanneer je het serveert.

Benodigdheden

Ingrediënten:

  • Brownie bakmix naar keuze, bijvoorbeeld van Dr. Oetker of een huismerk
  • 4 tot 18 gram wiet (afhankelijk hoe sterk je de brownie wilt hebben)
  • 50 gram (wiet)boter (zie recept hierboven: 1. Smeuïge wietboter) *
  • 100 ml water *

* Check de hoeveelheid water en boter die je nodig hebt altijd op de verpakking van de bakmix. Dit is leidend.

Keukenbenodigdheden:

  • Brownie bakvorm
  • Mengkom
  • Garde of mixer
  • Oven

Hoe Maak je Space Brownies?

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Vermaal de wiet fijn. Hoe fijner, hoe beter. Ander krijg je klonten in het beslag.
  3. Klop de brownie bakmix, water en wiet met een garde of mixer tot een glad beslag in een mengkom.
  4. Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet deze in met (wiet)boter.
  5. Giet het beslag in de bakvorm.
  6. Zet de Space Brownie in de oven voor ongeveer 40 minuten. Prik er met een satéprikker in om te zien of de brownie gaar is.
  7. Laat de brownie ongeveer 10 minuten afkoelen voordat je het serveert. En is het helemaal feest? Doe er dan nog een dot slagroom bovenop en/of (warme) chocoladesaus ;-).

4. Genieten! Wiet Thee (vegan)

Winter is coming! Dat betekent thee, open haard en een goede film. Nu, met jouw wiet leftovers kun je heerlijke wiet thee zetten. Daar zal je jouw vrienden zeker mee verrassen. Super simpel. Het proberen waard zeggen wij.

wietthee

Wiet thee is ook lekker met wat extra honing, suiker of een beetje (plantaardige) melk.

Benodigdheden

Ingrediënten:

  • 0,5 gram wiet
  • 200 ml kokend water
  • 0,5 theelepel (wiet)boter
  • 1 theezakje (met inhoud) naar keuze, bijvoorbeeld rooibos thee of Engelse thee

Keukenbenodigdheden:

  • Koekenpan
  • Glas
  • Thee-ei
  • Steelpan, braadpan of een normale pan

Hoe Maak je Wiet Thee?

  1. Smelt de boter in een koekenpan.
  2. Voeg de wiet aan de (wiet)boter toe en roer dit goed door.
  3. Wanneer de boter en de wiet goed gemengd zijn, voeg de inhoud van een theezakje (naar keuze) toe aan het mengsel. Blijf goed roeren, anders brandt het aan.
  4. Laat het mengsel zachtjes doortrekken tot het één geheel is en donker kleurt.
  5. Doe het mengsel in een thee-ei.
  6. Breng ondertussen 200 ml water aan de kook en laat het thee-ei ongeveer 30 minuten intrekken. Afhankelijk hoe sterk jij jouw thee wilt drinken. Laat het water ondertussen wel zachtjes doorkoken.
  7. Schenk de wiet thee in een glas. Voeg eventueel nog suiker, melk of honing toe.

5. Voor Zwoele Zomeravonden: Wiet IJs

Om ons lijstje af te sluiten: wiet ijs! Speciaal voor de echte ijs- en summerlovers. Super makkelijk én snel. Een zeer verrassend toetje die niemand verwacht na een maaltijd of heerlijk op een zwoele zomeravond. En het mooiste? Je kunt hier eindeloos mee variëren. Lekker met stukjes chocola, divers fruit of noten. Alles kan! Net waar je zin in hebt.

wietijs

Benodigdheden

Ingrediënten:

  • 7 tot 8 gram wiet
  • 500 ml slagroom (liever iets romiger? Doe dan 350 ml slagroom en 150 ml mascarpone)
  • 125 gram (wiet)boter
  • 75 gram kristalsuiker
  • 2 bananen
  • 1 theelepel honing
  • Snuf zout

Keukenbenodigdheden:

  • Steelpan
  • Koekenpan
  • Mengkom
  • Cakevorm
  • Vriezer
  • Garde of mixer

Hoe Maak je Wiet IJs?

  1. Verhit op een laag vuur de slagroom in een steelpan totdat het kookt. Roer regelmatig.
  2. Vermaal de wiet. Hoe fijner, hoe beter. Anders krijg je klonten in jouw wiet ijs.
  3. Verwarm ondertussen in de andere koekenpan de (wiet)boter, de suiker en een snuf zout.
  4. Wanneer de boter is gesmolten en alles goed door elkaar is gemengd, voeg de vermalen wiet toe. Laat dit ongeveer 30 minuten zachtjes doorkoken. Blijf ondertussen goed roeren, zodat het niet aanbrandt.
  5. Klop het botermengsel door de slagroom met een garde of mixer.
  6. Pel de bananen en prak ze in een kom. Voeg wat honing toe aan de bananen.
  7. Meng de bananenmix samen met het boter-slagroommengsel in een mengkom. Roer dit goed door met een garde of mixer tot een glad beslag.
  8. Giet het beslag in een cakevorm en plaats dit minimaal acht uur in de vriezer. Enjoy!

Succes in de Keuken!

Zo, dat was onze top 5 wietrecepten. Duik lekker de keuken in om te experimenteren. Laat ons vooral weten hoe jouw baksels zijn geworden en of jij nog een leuke aanvulling hebt.

En wil je ook graag bakken met wiet, maar heb je geen wietplant? Bekijk dan vooral ook onze wietzaden ;-).

vaporizer meestgestelde vragen over vaporizers