Hasjiesj is net als wiet een product van de wietplant. Het verschil is dat hasj, bijvoorbeeld door middel van zeven, alleen de geconcentreerde delen van de bloemen bevat. Hasj kun je in iedere windstreek aantreffen. De regio en de manier van bereiding zorgen ervoor dat er talloze soorten hasj op de markt verkrijgbaar zijn. Van blokjes tot bolletjes en van kruimels tot stokjes. In dit artikel passeren de meest bekende soorten hasj de revue en kijken we wat de verschillen zijn.

Hasj Soorten Lijst

Een hasj soorten lijst kan zo lang of zo kort zijn als je tijd hebt om hem samen te stellen. Wij hebben ons met deze lijst beperkt tot de in de Amsterdamse coffeeshop meest voorkomende hasj soorten. Hasj komt over de hele wereld voor. Hoewel Marokko en Afghanistan bekend staan als echte hasj landen, is er ook bijzondere hasj verkrijgbaar uit Tibet, Mexico en de Filipijnen met allemaal net even andere bereidingswijzen. 

Even kort voor de niet-ingewijden. Hasj is een extract van wiet, waarbij de THC-rijke delen van de plant worden gescheiden van de armere delen. In de praktijk wordt dat door zeven, kneden, persen, verwarmen en bevriezen gedaan met of zonder hulpmiddelen - kortom, een heel scala aan bewerkingen. Je kunt al deze hasj soorten zelf maken van wat voor wiet dan ook. Namen zoals Afghani of Kush verwijzen in de eerste plaats naar het gebied van herkomst. Daarbij is de gebruikte soort wiet bepalend voor het effect van de hasj.

Om die reden laten we de effecten van verschillende soorten hasj weg - het is maar net welke soort wiet je gebruikt om hasj te maken. Dat maakt het belangrijkste verschil als het gaat om het effect.

Kies voor een THC-bom als Wedding Cake of neem een traditionele Northern Light als start van je zelfgemaakte hasj. Of doe eens gek en maak zelf CBD hasj met Auto CBD White Widow. De gebalanceerde high van deze autoflower wiet zal zowel recreatieve als medicinale gebruiker bekoren!

Polm Hasj / Gezeefde Hasj

Polm is uitermate fijn gezeefde hasj met een uitgesproken zoete smaak. Vooral wanneer je kiest voor een zoete wiet als grondstof. Polm is brokkelig, een beetje kleverig en licht van kleur. Om polm te maken heb je een zeer fijnmazige zeef nodig. Een panty heeft zelfs vaak te grote mazen. Alle hasj kan van zowel wiet als van knipafval gemaakt worden. Om polm te maken verkruimel je je wiet of knipafval fijn en plaats je het in een beker of potje. Span de zelfgemaakte zeef over het potje en schudden maar. Door middel van schudden kunnen alleen de trichomen door je zeef heen. Met een kwastje kun je de trichomen van de zeef borstelen als er wat aan de buitenkant blijft hangen. Geen zin om te doe-het-zelven? Neem dan een kant-en-klare hasj shaker.

Trichomen zijn de harskliertjes die cannabinoïden als THC en CBD produceren. Daarom neemt het percentage THC toe als je het spreekwoordelijke kaf van het koren scheidt. 

Op industrieel niveau (lees: in de coffeeshops) worden de pollen of trichomen gescheiden van de bloemen en blaadjes in een draaiende trommel of pollinator. Polm bevat volgens een onderzoek van het Trimbos Instituut [1] gemiddeld 15,7% THC en 6,5% CBD.


Polm 
hasj

Super Polm

Super Polm kan bij uitzondering wel 50% THC bevatten, maar het percentage is dikwijls lager, tussen de 1,7 en 33%. Afhankelijk van de gebruikte soort en kwaliteit wiet, is het gemiddelde percentage enkele punten hoger dan bij polm (17,4% THC en 7,2% CBD). Het wordt gemaakt van vochtig plantmateriaal waardoor een blokje super polm lekker plakkerig is. Polm en Super Polm zijn van origine afkomstig uit Marokko.

Zero Zero / Double-0

Is een pollenhasj die vaak licht geperst is. Het is compact, aromatisch en brandt relatief snel. De niet-geperste zero zero is vaak rijker van smaak en effect omdat er gek genoeg wat van verloren kan gaan tijdens het persen.

Tabizla / Twisla / Tbisla

Allemaal benamingen voor dezelfde soort polm hasj. Twisla is ook afkomstig uit Marokko en maakt deel uit van de zero zero groep aan hasj soorten. In Marokko duiden de namen van soorten hasj ook de kwaliteit aan, maar het is lastig om te zeggen welke hasj soorten de beste en de slechtste kwaliteiten zijn. Dat komt omdat iedere coffeeshop één of meerdere leveranciers heeft en het maar net ligt aan degene wie de hasj heeft gemaakt en de apparatuur die hij of zij daarvoor gebruikt.

Ketama

Een soort hasj die vernoemd is naar een belangrijke handelsplaats in Marokko. Er zijn vaak grovere zeven gebruikt waardoor deze hasj soort dikwijls minder geconcentreerd is en sterker van smaak is. Het gemeten THC-percentage kan sterk uiteenlopen; van 1,9 tot zo’n 32%.

Trouwens, wil je hasj vapen in je vaporizer? Kies dan wel een vaporizer die daarvoor geschikt is.

Handgewreven Hasj

Charas is het Indiase woord voor hasj. Maar er zit wel degelijk een verschil in de manier van bereiding ten opzichte van bijvoorbeeld typische Marokkaanse hasj. Indiase charas wordt gemaakt door levend plantmateriaal te raspen of te zeven en de overgebleven pollen met de hand te rollen tot worstjes (zachte hasj) of stokjes (harde hasj). Traditioneel wordt charas met een chillum gerookt. Dat is een speciale wietpijp die populair is onder Indiase Sadhoes (monniken). Nepalese charras wordt met een dubbele R geschreven en heeft een wisselende kwaliteit. Deze bevat gemiddeld 13,4% THC en amper CBD.


Charas hasj en wiettopjes

Zelf charas maken is eenvoudig, maar je moet niet bang zijn voor vieze handen. Door verse toppen tussen je schone handen te wrijven en te rollen, ontstaat een donkere, plakkerige aanslag op je handen en vingers. Als er eenmaal genoeg aan je handen zit, leg je het uitgemolken topje weg en wrijf je door tot je een balletje hebt. Het balletje kun je tot worstje rollen; net wat jij appetijtelijk vindt.

Charas maak je natuurlijk van Indiase en Nepalese wiet. Een uitstekende soort is dan ook onze Master Kush, maar ook Sour Diesel is bijzonder geschikt. 

Gebakken en Geperste Hasj

De bekendste donkere hasj is de Afghaan / Afghani, die wordt gemaakt van Afghaanse indica wietplanten. Deze zwarte, donkergroene of diepbruine hasj komt voor als bolletjes, blokjes en worstjes. Afghaan wordt gebakken en geperst boven een houtvuur. Traditioneel wordt Afgani hasj vermengd met dierlijk vet om de consistentie te verbeteren. Daardoor is de geur van deze soort ook erg uitgesproken. Of dat ook in Europa gebeurt is nog maar de vraag. Mazar-i-Sharif wordt beschouwd als de betere Afghaanse hasj soort en is vernoemd naar het berggebied in het noorden van Afghanistan. Het gemiddelde THC-percentage van Afghaan in de coffeeshop is 7,7 procent en het CBD-gehalte bedraagt gemiddeld 6,3%.


Geperste hasj

Ice-O-Lator Hasj

Ice-O-Lator is een bijzondere vorm van hasj omdat het wordt bereid met, je raadt het al: ijs! Ice-O-Lator of ice hash is een sterke soort hasj die tot 80% THC kan bevatten, maar dat vereist wel dat je secuur te werk gaat. Als je het aan professionals zoals de mensen bij Amsterdam Genetics over laat, kun je enkele waanzinnige blokjes hasj bestellen. Bij Boerejongens in Amsterdam lees je op de menukaart bijvoorbeeld White Choco Block en AK-020 Ice. Dat is Ice-O-Lator hasj van deze twee soorten wiet, waarvan je gewoon bij ons de wietzaadjes kunt kopen: AK-020 en White Choco.


Ice-O-Lator Hasj

De cannabinoïden worden door middel van ijswater en een set filters geëxtraheerd, waardoor de smaak van de wiet niet verloren gaat. Ice-O-Lator kan zowel brokkelig zijn als tot een bolletje worden gerold of tot blokje worden geperst. Hoe kruimelig de hasj is hangt af van verschillende stappen in het productieproces. Dat klinkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Ook Ice-O-Lator kun je zelf maken zolang je de juiste benodigdheden hebt. Dat kan op een moderne manier met de Bubbleator. Hoe je te werk gaat, lees je in dit stappenplan:

» Cursus Dabs Maken Deel 4: Ice-O-Lator Maken

BHO Extracten en Rosin

Rosin ligt op het randje van wat we nog hasj kunnen noemen. Dit extract wordt namelijk gemaakt zonder dat er oplosmiddelen aan te pas komen. Butaan Hasj Olie (BHO) daarentegen, is een extract dat wordt verkregen door middel van butaan of dimethylether te gebruiken om de cannabinoïden in op te lossen. Rosin is een extract van wiet dat in de bereiding iets weg heeft van echte hasj soorten. Je perst namelijk de cannabinoïden uit wiet vandaan, maar dan onder hoge druk en temperatuur. Hoe je BHO en rosin maakt, lees je deze delen van de cursus dabs maken:

» Cursus Dabs Maken Deel 1: Rosin Maken

» Cursus Dabs Maken Deel 2: BHO Hasjolie Maken (Shatter / Crumble)

Bron: